Transforaminal Lumbar Interbody Fusion (TLIF) Back Surgery
איחוי עמוד השדרה (כגון TLIF) – שיטה כירורגית לייצוב עמוד השדרה. ייצוב – ניתוח, אשר מטרתו היא חיבור קבוע וחזק של שתי עצמות או יותר לתלכיד אחד. אחת המטרות החשובות ביותר של יישום הייצוב של עמוד השדרה היא טיפול בכאב באזור עמוד השדרה. ניתן לדבר על כך שהייצוב של עמוד השדרה מושג על-ידי יצירת קשר חזק בין עצמות של עמוד השדרה במצב הפיזיולוגי ביותר. ייצוב עמוד השדרה נעשה לעתים קרובות בשילוב עם שחרור לחץ של שורשי העצבים של חוט השדרה. מטרת הניתוח לשחרור הלחץ היא להפסיק את דחיסת חוט השדרה או שורשי העצבים כתוצאה מפריצת דיסק, אוסטאופיטים, רצועות היפרטרופיות או מפרקים פאצטליים. לכן, ניתוחי עמוד שדרה רבים הם ניתוחים לייצוב לחץ.
אינדיקציות לניתוח ייצוב עמוד השדרה
• אוסטאוכונדרוזיס (נזקים ניוונים ברכיבים מבניים של עמוד השדרה). מטרת הניתוח היא להסיר את הדיסק הבין חולייתי שנפגע, ייצוב החוליות במצב היעיל ביותר למניעת כאב.
• פריצת דיסק
• חוסר יציבות החוליות ברמות שונות.
• ספונדילוליזיס או ליסטזיס (שבר ברגל של חוליית מותניים אחת או יותר).
כדי לייצר מערכת ייצוב מודרנית משתמשים לרוב בטיטניום או סגסוגת עם מתכות אחרות. במהלך הניתוח מבצעים קיבעון חזק של שתיים (לפי עדויות – של כמה) מהחוליות הסמוכות במצב של נוחות מרבית של עמוד השדרה.
משתמשים בשיטה טרנס פדיקולרית (ברגים לייצוב עוברים דרך רגלי החוליות עד גוף החוליה). לאחר הניתוח המטופל ייעול לעשות תנועות עצמאיות כבר מהימים הראשונים וזה חשוב מאוד להבטחת הנוחות של התהליך. המקום שנוצר כתוצאה מהסרת הדיסק הפגום ממלאים בקייג' או ב-autotransplant.
סיבוכים
• לכל הניתוחים על עמוד השדרה, ללא יוצא מן הכלל, יש אחוז מסוים של סיבוכים. אך, הודות לשיטות היעילות והכישורים של הצוות הרפואי – הסיבוכים נדירים.
• הסיבוך הנפוץ ביותר לאחר ניתוח לייצוב עמוד השדרה – כאב מעת לעת (מה שנקרא failed back syndrome). לפי הסטטיסטיקה מדובר בפחות מ-10%. ברוב המקרים הסיבוך הוא בגלל בעיות איחוי של החוליות או שבר של בורג הקיבעון (pseudoarthrosis).
• כמו כן, יש סיכון לזיהום ומוגלה של פצעי ניתוח, מה שיכול להביא את החולה שוב אל שולחן הניתוחים ולדרוש לקיחת אנטיביוטיקה במשך זמן ממושך. לפי הסטטיסטיקה – סיבוך מסוג זה קורה ב-2%-5% מהמקרים.
• סיבוכים פוטנציאליים, כמו נזק מבנים עצביים, חולשה בשרירים, אובדן רגישות או פגיעה בבקרת שתן – קורים במקרים נדירים, פחות מ-1%.
• תפקוד מיני בדרך כלל לא נפגע. גם במקרה שיש סיבוכים הקשורים לנושא – הבעיה נפתרת במהלך השיקום, תוך 6-12 חודשים.
שיקום לאחר הניתוח
משך הניתוח – 1.5-2 שעות.
משך אשפוז – 2-3 ימים.
מספר שעות לאחר הניתוח המטופל יכול לקום מהמיטה וללכת.
שיפור לאחר הניתוח חל אצל יותר מ-90% מהמטופלים.
אנו מבצעים את הניתוח עם חתך עור מינימאלי בשיטת Modified Weltse, המאפשרת למזער את סיכוי הפגיעה במבנים עצביים ודימום.
יעילות הניתוח תלויה גם ב:
• מצב מסת העצם לפני הניתוח.
• שיקום פונקציות שנפגעו.
• מצב מסת שריר לאחר הניתוח.
גורם חשוב מאוד המשפיע על תוצאה טובה – עישון. ניקוטין מיוחס לרעלים המשפיעים על העצמות ומפחית את הסיכוי לאיחוי החוליות. המדד העיקרי של יעילות הניתוח והקריטריון לתחזית חיובית לשיקום הפונקציות שנפגעו בתחילת תקופת השיקום הוא נסיגת הכאב וסימפטומים נוירולוגיים.
השרירים הקטנים באזור הגב יכולים לא לעבוד כמו שצריך לאחר הניתוח. השרירים האלה אחראים במידה רבה על שמירת היציבות של עמוד השדרה.
התנועות יכולות להיות מוגבלות לאחר הניתוח. מתיחות עדינות של שרירים ותרגילים פשוטים יעזרו להחזיר את השרירים למצב נורמאלי. בתרגילים מומלץ להיזהר ולעשות אותם בעדינות.
איור 1: מתיחת עצב וגיד הברך בשכיבה
איור 2: מתיחת גיד הברך בישיבה
איור 3: כיפוף ברך בנטייה
איור 4: הטית אגן
איור 5: גישור
איור 6: מתיחת חלק גוף עליון